Blåbärslängd

Detta är ett av mina bättre bakpåhitt! Lyckan när man sätter en bakidé i verket och resultatet blir precis så bra som man hoppats är verkligen stor. Degen är delvis gjort på ett grövre mjöl och innehåller varken smör eller socker, men det kan du aldrig gissa när du sätter tänderna i den. Fluffig, söt och alldeles ljuvlig tillsammans med ett glas iskall mjölk! Bakverk som dessa är ett tecken på att fika inte behöver vara späckade med onyttigheter för att smaka gott, prova du också!

Blåbärslängd
25 g jäst
75 g kokosolja
3 dl mjölk
2 dl fullkornsdinkel
2 ½ dl dinkelsikt
3 dl vetemjöl special
2 msk honung
½ tsk kardemumma
1 krm salt

1 ägg och sesamfrön till garnering

Använd dig av en bakmaskin eller elvisp med degkrokar.

– Smula jästen i en bunke.
– Smält kokosoljan i en kastrull och slå i mjölken, värm till 37 grader (fingervarmt).
– Slå den ljumma vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
– Tillsätt salt, kardemumma och honung och rör därefter i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
– Låt den jäsa under bakduk i 45 minuter medan degen jäser gör du i ordning blåbärsfyllningen (recept nedan).
– När degen jäst klart så slå upp den på ett mjölat bakbord.
– Arbeta degen någon minut och kavla sedan ut den till en stor rektangel (eller dela degen på två och gör två mindre, en stor täcker en fullstor plåt).
– Bred på fyllningen i mitten av degen och skär diagonala skåror på vardera sida om fyllningen (bild nedan).
– Vik in flikarna omlott så de bildar en fläta, ta hela tiden varannan sida.
– Låt sedan flätan jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
– Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
– Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 10-15 minuter (tiden varierar väldigt på ugn, så se till att den är färdiggräddad när du tar ut den!)
– Låt flätan svalna under bakduk och avnjut den sedan ljummen med ett glas iskall mjölk!

Blåbärsfyllning
120 g blåbär (jag hade frysta)
1 msk potatismjöl
1 msk mjuk/smält kokosolja
ev. 1 msk sukrin mellis
1 tsk vaniljpulver
4-5 dadlar

– Tina blåbär och lägg urkärnade dadlar i blöt.
– Låt bären rinna av i ett durkslag och töm vattnet av dadlarna
– Mosa dadlarna och lägg dem i en skål med blåbären och blanda med övriga ingredienser.

 

IMG_2903       IMG_2905

IMG_2906

Lämna en kommentar